GrandGårdarna

TRIVSAMT BOENDE ”MITT I BACKEN” I SÄLENFJÄLLEN

Högt beläget och lite avskilt, ändå bara en kort promenad till Sälfjälltorgets galleria, restauranger, livsmedelsbutik, deli, after ski, skiduthyrning, isbana, barnlift och verksamheter för alla åldrar.
aktiviteter_bild1.jpg

Vinteraktiviteter för alla

Räknat i antalet liftar och nedfarter är Sälen norra Europas största skidområde med sammanlagt 86 liftar och 116 nedfarter med varierande svårighetsgrad. Alla välpreparerade utom i de utförslöpor som gäller som off-pist.

För brädåkare finns ett antal anläggningar med hopp och doseringar för alla kategorier av åkare.

Avancerade skidåkare som söker äventyret får sitt i svarta pister, med eller utan pucklar, liksom nybörjaren och den mer försiktige, som kan njuta av mer lättåkta utförslöpor markerade med grönt.

Från GrandGårdarna till liftar/backar finns två skidvägar:

  1. Ta skogsvägen till Falken, från stora vägen (Vrilvägen), vid eljuset ett tiotal meter ovanför infarten till GrandGårdarna. Glid ca 100 meter till Falken-liften och du är inne i Lindvallen-systemet.

  2. Ta stora vägen ned till knappliften vid Sälenstugan, glid försiktigt eller ta skidorna på axeln om det är mycket trafik eller om det är isigt/sandat.

För att komma hem viker man av från Hasse- eller Karin-backen och åker en bit genom skogen fram till stora vägen. Vid normal snötillgång går det alltså att ta sig från och till stugdörren utan att behöva ta av sig skidorna! Ski in, ski out.

Turåkning för den som vill ge sig upp på fjällvidderna med preparerade skidspår i olika längder, varav flera är elupplysta för kvällsskidåkning. Närmast är spåren med varierade längder som börjar på andra sidan vägen ovanför Torggallerian. Elupplyst 2, 5 km.

Och efter after-skin, eller när skidbenen är trötta är det nära till Hotel Bügelhofs spa, Experium med äventyrsbad, spa, bowling, 3D-bio och en radda restauranger. Se experium.se. Ett lugnare alternativ är afternoon tea på Olarsgården.
Image
Image

Fjälltajm för de minsta

Barnfamiljer från hela Norden har upptäckt att man i Sälenfjällen tänker ovanligt mycket på det växande släktet, bl a med omtänksam bemanning vid barnliftarna. Barnskidskolor i Lindvallen med lekar i backar och i Snögubbeborg. Barnen har en egen webb: gå in på skistar.com/sv/Salen/Skidakning/Barnens-Salen/.

Valletorget i Lindvallen är samlingsplats för Valle och hans vänner vid Lindvallens Ski Lodge. Ovanför Gustavstorget byggs en ny äventyrspark med hopp, tunnlar och även upptåg på Valles scen.

Skridskoåkning alla dagar kl 10.00-20.00.

Valles lekrum

Image
Valles lekrum med roliga aktiviteter för alla barn.

Valle på torget

Image
Hela vintern kan du hälsa på Valle på Sälfjällstorget under Valles Afterski, Valles disco.

Lifkort

Kan beställas på Skistars hemsida eller köpas vid Gustavsbacken eller i Sälenstugans reception.

Hundspann

Spännande färd över snövidderna,
mer info på hundspann.com eller 0280-311 02.

Spa

I Experium men också runt knuten på Hotel Bügelhof där man erbjuder kurbad med kroppsmassage och ansiktsbehandling. Se hotel bugelhof.se och hör om priser och lediga tider på telefon 0280-219 50.

Älgsafari

Älgsafari för familjer och företag, se exploresalen.se/algsafari

Skiduthyrning

Närmast är Kaisers Skidbod i Sälenstugan vid Sälfjällstorget men det finns även i Lindvallen och ett antal längs vägen.

Skoteråkning

I grupp med guide eller på egen hand, se skotersafari.nu med bokningstelefon 0280-203 98. I Sälen finns uppemot 40 mil skoterled och för att färdas på dem krävs ledbevis som finns att köpa hos skoteruthyraren.

Länkar:

skistar.com/salen
Sälen 360 – din skidguide i Sälen.

Appar för Sälen bl a Skistar, Telia Homerun, Stöten och Lammet & Grisen.

Fjällkyrkor

I Sälen-fjällen finns två mindre kyrkor, den ena någon kilometer nedanför Högfjällshotellet och den andra i Tandådalen.
Omfattande program som framgår av fjallkyrkan.se

Butiker för livets nödtorft

Handlarn vid Sälfjällstorget har ett smalt sortiment men här finns ändå det mesta som behövs för det dagliga.
Bra utbud när det gäller kött och förberedda maträtter.

Stora ICA-butiker finns i Lindvallen nedanför Experium, uppe vid Högfjällshotellet och nere i Sälens by där,
det även är nära till Coop, Systembolag, bageri och allehanda butiker.

Fjällbagarn nedanför Gustavs-backen är välsorterad
med gott matbröd och frestelser till kaffet.

Statoil har generösa öppettider och
ett mindre sortiment av livsmedel.

Restauranger, pubar och after ski

Närmast ligger Bügelhof med Harry´s, pub, nattklubb, isbar och livfull after-ski. För de yngre har Harry´s mellan kl 18 – 20 en uppskattad buffé med köttbullar, prinskorv, pannkakor… och skattjakt.

Nere vid Sälfjällstorget ligger Torggallerian med Bianchi Café som har cyklar som dekor och italienska råvaror i köket, se Appetito nedan som drivs i samma regi. Strax intill finns Rådhuset restaurang-radhuset.se med pub och pizzerian Pinocchio´s 0280-266 50. En bit upp på fjället och lite längre västerut ligger Sälenstugan Original salenstuganoriginal.se som serverar svensk och österrikisk mat till hungriga skidåkare, 0280-482 200.

Till Olarsgården Hotell & Restaurang är det tio minuters lugn promenad, info och bordsbeställning på olarsgården.se eller 0280-210 29.

Nedanför Gustavs-backen tronar restaurangen men samma namn. Skyltarna med pub, afterski, steakhouse är svåra att missa, se även gustavgrill.se

Det är ca 10 minuters promenad till Lammet & Grisen. Vad som erbjuds framgår av namnet och förtydliganden finns på lammet.nu, telefon 0280-203 50.

En italienare på fjället är Appetito Ristorante Italiano, se appetito.se eller ring 0280-266 44, helt nära Högfjällshotellet, mitt emot Gammelgården som bjuder på traditionellt stugmys, gammelgarden.se och telefon 0280-877 00.

För fine dining kan man med förtroende gå till Onkel Jean på Högfjällshotellet (där finns även Sea Food Bar med samma webbadress), se menyn på hogis.se och beställ bord på 0280-872 00. Längre bort, i Tandådalen, ligger Fjällis Mat & Vin, se fjallis.se eller 0280-888 59.

Via mobilen är det enkelt att boka bord på Harry´s och Olarsgården, salfjallstorget.se

Sopor och källsortering

På vägen upp till GrandGårdarna passerar man behållarna för hushållssopor och glas. Här hämtas även påsar för organiskt avfall som sedan slängs i särskilt behållare på samma plats.

För annat avfall är det nära till Sälenfjällens Miljöstation som ligger någon kilometer från Statoil-macken, avfart i rondellen.
Alla GrandGårdarnas stugor och lägenheter bokas genom Skistar, skistar.com/salen eller telefon 0771-84 00 00.
Har du funderingar och frågor kring GrandGårdarna är du välkommen att mejla till grandgardarna@grandgardarna.se
©2023 GrandGården. All Rights Reserved. Designed By    Guidelight